Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
Çalışma Saatleri : P.Tesi - Cmt : 08:30 - 20:00
Android Telefonlar Nasıl Hızlandırılır?

Android Telefonlar Nasıl Hızlandırılır?

Android Telefonlar Nasıl Hızlandırılır? 

Akıllı telefonlar, bir avuç içine sabitleyecek kadar küçük donanım yapıları sayesinde akla gelebilecek tüm teknolojik işlemleri ve gündelik işlemleri anlık olarak yapabilme avantajı sağlamaktadır. Günümüzde de akıllı telefonlarda en yaygın kullanılan işletim sistemlerinden birini Android işletim sistemi oluşturmaktadır. Ancak bazı telefonların özellikle arka planındaki sorunlara ya da bazı yanlış noktalara göre telefon hızı düşüklüğü, işlemlerin tümünde sıkıntıya neden olmaktadır. Eğer Android telefon hızlandırma açısından bazı adımlar uygulanırsa, bu sorunu ortadan kaldırmak mümkündür. 

Hazırladığımız bu içerik dahilinde kullandığınız Android telefonlarda yine özelliklerine bağlı bir şekilde genellikle avantaj sağlayacak çerçevede atabileceğiniz adımlar üzerinde durmaya çalıştık. Bu maddeleri ve adımları telefonunuzda uyguladığınız takdirde Android telefon hızlandırma avantajı elde etmeniz mümkün olacaktır. Üstelik bahsettiğimiz her adım pratik ve gerçekten etkili bir yapıya sahip olurken, detayları konusunda da gayet kolay bir şekilde uygulanabilir. 

Android Telefon Hızlandırma İçin Neler Yapılabilir? 

Android telefonlar gündelik yaşantıda çok önemli bir yapıya sahip olurken, birçok işlem için de büyük fırsatlar sağlamaktadır. Örneğin, ilk dönemlerde sadece bilgisayarlarda kullanılan sosyal medya uygulamaları bugün telefonlarda anlık olarak 7/24 kullanılmaktadır. Sağlık uygulamaları, finans uygulamaları, ekonomi uygulamaları, bankacılık uygulamaları, oyunlar, hesaplama uygulamaları veya iş ile ilgili birçok uygulama Android telefonlarda çalışmaktadır. 

Android telefonlar bazen çok yeni hatta sıfır alınmış cihazlar olsa dahi kullanımda yavaşlamalar ile karşılaşma ihtimali yer alabilmektedir. Genellikle de çok uzun süre kullanılan, yorulan ve artık yıpranan telefonlarda yavaşlama problemi görülebilmektedir. Arka plandaki faktör her ne olursa olsun sıkıcı bir nokta olarak görülen bu duruma karşı Android telefon hızlandırma açısından aşağıda bahsedilecek farklı başlıklardaki adımları uygulamanız büyük bir avantaj sağlayacaktır. 

Gereksiz Uygulamalardan Kurtulmak 

Akıllı telefonlarda telefonu aktif kullanıma sevk eden ve daha faydalı bir hale getiren şey akıllı telefon uygulamalarıdır. Örneğin, tansiyonunuzu takip edebildiğimiz veya keyifli bir bilmece çözebildiğiniz oyunlar ya da banka işlemlerini gerçekleştirdiğiniz uygulamalar bu örnekler arasında yer alabilir. Fakat bazı cihazlarda kontrolsüz ya da hiç fark edilmeden gerekmeyecek birçok uygulama yüklenmiş olabilmektedir. 

Android telefon hızlandırma için akıllı cihazınızda özellikle uygulama simgelerinin bulunduğu menüyü bir gözden geçirmeniz gerekebilir. Bu alanda çok uzun süredir kullanmadığınız ya da artık ihtiyaç duymadığınız uygulamaları belirleyerek bu uygulamaları kaldırmayı seçebilirsiniz. Çünkü her ne kadar bir uygulamayı kullanmasanız da bu uygulama arka planda bellek tüketmekte, veriler depolamakta ve ara sıra kendini güncellemektedir. 

Kullanılmayan ve gereksiz uygulamalar telefonda her koşulda bellek, batarya ve hafıza kullanımını sürdürmektedir. Bu uygulamalar cihazdan düzenli kontroller ile kaldırıldığında bellek, depolama ve bataryada avantaj ortaya koyulurken; akıllı telefon hızlandırma fırsatı da elde edilebilmektedir. Telefon uygulamalarını kaldırmak için de uygulama üzerine basılı tutarak “Kaldır” butonunu seçebilir veya ayarlarda “Uygulama Yöneticisi” içerisinde gereksiz uygulamaların kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. 

Uygulama Önbelleklerini Gözden Geçirmek

Bazı uygulamalar düzenli bir şekilde kullandığınız yani gereksiz konumda olmayan uygulamalar olsa da bu uygulamalar uzun bir süre boyunca önbellekte veri depolamaya devam eder. Özellikle sosyal medya uygulamaları, internet tarayıcıları ve oyun uygulamaları her kullanım ile birlikte daha sonrasında hızlı açılma ve daha az internet verisi kullanımı için önbellek veri depolama işlemi gerçekleştirir. 

Uygulamaların yüksek performans açısından önbellek verilerini muhafaza etmesi avantajlı olsa da özellikle fazla telefon uygulaması bulunan cihazlarda biriken bu veriler telefon hafızasında yavaşlamaya neden olur. Özellikle çok fazla kullanılan ya da tam tersi uzun süre kullanılmayan ama gerekebilecek uygulamalarda ara sıra uygulama ya da ayarlar menüsünden uygulama önbellekleri gözden geçirilebilir. Önbellek temizleme sayesinde de Android telefon hızlandırma imkanı elde edilebilir.

Depolama Temizliği Yapmak 

Cihazınızdaki en temel depo her cihazda belirli bir GB ölçüsüyle belirlenmiş hafıza bölümüdür. Bazı cihazlarda 32 GB, bazı cihazlarda 128 GB veya 512 GB gibi bir depolama kapasitesi yer alabilmektedir. Buna bağlı olarak da kullanıcı cihazda isteğe bağlı ya da fark etmeden çok yoğun bir depolama oluşturabilir. Özellikle de sizin fark etmediğiniz ve arka planda biriken veriler cihazda ağırlaşma ve kapasitenin dolması problemi oluşturabilir. 

Bugün cihazlarda genellikle kurulum aşamasından itibaren genel bir temizleme uygulaması veya kendi yükleyebileceğiniz bir temizleme uygulaması yer almaktadır. Bu uygulama cihaz içerisindeki gereksiz dosyalar, önbellek dosyaları, yükleme dosyaları, istenmeyen fotoğraflar ve tekrarlanan dosyalar gibi birçok farklı dosyayı belirleyebilir. Ardından bu dosyalar depolama alanından temizlendiğinde Android telefon hızlandırma çok kısa bir sürede sağlanabilir. 

Yavaşlayan Android Telefon İçin Ne Yapılabilir? 

Android telefonlarda yavaşlama ile karşılaşıldığında yukarıdaki ana maddeler dışında bazı farklı pratik adımlardan yararlanmayı da tercih edebilirsiniz. Çünkü belleğin aşırı dolması, gereksiz uygulamalar ya da önbellek verileri telefonda uzun süreli bir yavaşlamaya neden olsa da anlık olarak Android telefon hızlandırma açısından da aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. 

  • Arka plan uygulamaları ara sıra kontrol edildiğinde bellekte yoğun kullanıma neden olan ve yavaşlama oluşturabilecek bu uygulamalar gereksiz oldukları noktada kapatılabilir. Örneğin, genellikle Instagram gibi sosyal medya uygulamaları arka planda sürekli bir şekilde çalışmaya devam ederken, internet kullanmaya ve veri depolamaya neden olmaktadır. 
  • Güncel olmayan yazılımlar çalışmada sıkıntıya neden olurken, özellikle uygulama geliştiricileri her uygulama için belirli süreçlerde güncellemeler yayınlar. Google Play Store üzerinden takip edebileceğiniz güncellemeler ile veya otomatik güncellemeleri açık tutarak cihazınızdaki her uygulamanın daima güncel kalmasını sağlayabilirsiniz. Anlık çerçevede de uygulamaları güncellediğinizde bilhassa kullandığınız aktif uygulamalar daha hızlı bir şekilde çalışabilir. 
  • Bazen telefon üst üste açılan uygulamalar, yapılan işlemler ve ısınma nedeni ile yavaşlama gösterirken, telefonu yeniden başlatmak hızlı bir yöntem oluşturabilir. Çünkü arka plan uygulamaları kapatılır, geçici dosyalar hafızadan silinir ve telefon tazelenerek Android telefon hızlandırma açısından pratik bir yöntem oluşturabilir. 
  • Sürekli bir şekilde kasılan cihazlarda ve yavaşlayan Android telefonlarda özellikle dolu bellek büyük bir sorun sağlar. Her an telefonunuzda arka plan uygulamalarını kontrol edebilir, gereksiz uygulamaları kapatmayı veya bellekteki gereksiz dosyaları silmeyi tercih edebilirsiniz. 
  • Cihazlarda özellikle aktif duvar kağıtları hareketli olduğunda ya da çok fazla animasyon kullanıldığında cihaz performansı düşüş gösterebilir. Cihaz ayarlarında animasyon ölçeğinin azaltılması ya da tamamen kapatılması büyük bir avantaj sağlayabilmektedir. 
  • Güç tasarruf modu ise telefonda daha uzun bir pil kullanım ömrü sağlasa da cihaz düşük bir performansta çalışabilir. Bilinçli bir şekilde bu ayar açıldığında diğer alternatifleri değerlendirmek mümkün olsa da fark etmeden açılan güç tasarruf modu kapatıldığında çok hızlı bir şekilde Android telefon hızlandırma sonucu elde etmek mümkün olabilir. 

Android Telefon Hızlandırma Ayarı Var Mıdır? 

Bahsedilen her adım ile birlikte Android telefon hızlandırma için geçerli veya geçici bir sonuç elde edilse de bazen daha etkin yöntemlerden bahsetmek de mümkündür. Örneğin, profesyonel bir servis firmasından destek alarak veya tamamen kullanıcı tercihi ile cihaz fabrika ayarlarına döndürülebilir yani reset atılabilir. Bu durumda cihaz içerisinde hiçbir veri kalmadan telefon fabrika çıkışlı haline getirilirken, öncelikle verilerin ve dosyaların yedeklenmesi çok önemli bir ayrıntıdır. 

Tıpkı bilgisayarlarda olduğu gibi Android telefonlarda da kullanıcı hesapları oluşturulabilir ve cihaz her seferinde farklı bir kullanıcı ile başlatılabilir. Eğer yoğun bir uygulama kullanımı ihtiyacınız bulunmuyorsa, performansı yükselten yeni bir kullanıcı hesabı ile telefonu başlattığınızda daha hızlı kullanım elde edebilirsiniz. 

Son olarak Android telefon hızlandırma için özel bir ayar avantajı bulunmasa da bugün uygulama marketlerinde sunulan birçok telefon uygulaması cihazda sürekli hızlandırma ve iyileştirme sağlamak için kullanılabilmektedir. Ancak elbette cihazda yavaşlama ve performans düşüklüğü cihazın eskimesi, yanlış kullanım, batarya ömrünün kısalması ve yazılım güncellemesi almama gibi noktalar sonrasında görülmektedir. Bu neden ile genel olarak yeni ve sağlam bir cihaz kullanmanız en hızlı Android cihaz avantajına ulaşmanızı sağlayacaktır.